domingo, 21 de febrero de 2010

ANIMALS IMPOSSIBLES DE DANIEL MARTÍNEZ PUIG



Animals impossibles
Daniel Martínez Puig
Ed. Proa, 2009
137 pàgines
17,90 euros



Animals impossibles és un llibre estrany i en certa mesura, possibilista. El llibre, escrit per Daniel Martínez Puig (1975), veterinari de professió, va ésser Premi El Temps de les Cireres per a joves. Consta de quatre contes en els quals les persones es comporten com a animals i els animals com a persones.

El llibre té un to a mig camí entre Quim Monzó o Sergi Pàmies, per la seva fredor en la narració, i d´ altres llibres que tenen animals com a protagonistes, des d´ Alícia al país de les meravelles fins a Firmin de Sam Savage.

Dels quatre contes, tots ells amb noms d´ animals -pollastre, boc, gat, conill- recomano el del gat, potser no el més imaginatiu, però si el més tendre i el que més té a veure amb el títol, encara que potser el darrer, El conill, és el que més s´ assembla a Alícia al país de les meravelles.

El mecanisme dels contes és relativament senzill i es basa en canviar la realitat donant-li la volta i veient el món o bé des d´ una perspectiva animal o bé amb uns ulls que ens arrosseguen a un món a l´ inrevés.

Però podem dir que per a ésser un primer llibre, el resultat és pot considerar com a reeixit. Les descripcions i els monòlegs interiors ens ajuden a entendre les situacions, unes vegades amb un desbordament de la realitat i d´ altres difícilment imaginables. Ens troben així en un món on tot es possible, però a la vegada ens ajuden a entendre determinats comportament dels humans. Des d´ aquest punt de vista el llibre és també una excusa per mirar-nos per dins i veure la nostra realitat. Aquí l´ autor exerceix més de psicòleg que de veterinari.

A la fi ens trobem un llibre fàcil de llegir i certament original. Haurem doncs de seguir la carrera d´ aquest nou autor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario